Wednesday, April 7, 2010

Diari Saksi Coretan 23

2 September 2009

Datin Iza ingin menjodohkan Danish dengan Cik Wani, tetapi Danish mengingkarinya. Aku dipanggil lagi ke stor itu. Masuk kali ini, sudah 5 kali aku dipukul dan disebat di bahagian belakang badanku. Rasa sakit yang teramat sangat.

Aku tak boleh berbuat apa-apa. Jika aku menangis di depan Datin Iza, dia akan menambahkan bilangan sebatannya itu. Aku terpaksa menahan air mataku daripada mengalir.

Aku akan menangis sepuas hati di bilik dan mencoret segalanya di sini.

Allah Maha Melihat akan segala sesuatu.


' 5 kali?! Selama ni, Syaza taknak cakap dengan aku, taknak jumpa dengan aku, sebab... ' Danish bermonolog. Air matanya mula jatuh berguguran. Dia mengusap air matanya dan terus membaca.

21 September 2009

Sekali lagi, aku dihukum oleh Datin Iza. Namun, kali ini beberapa orang gengster turut membelasahku.

Aku sudah tak berdaya untuk menulis apa yang berlaku pada hari ini. Aku terlalu lemah. Tubuh badanku semakin sakit dan pedih. Aku rasa tulangku seperti mahu patah.

Kenapa ini berlaku padaku, Ya Allah?


Air mata Danish semakin mengalir deras. Helaian demi helaian dibaca.

" Ya Allah. apa yang aku dah lakukan pada Syaza ni?!" Teresak-esak Danish melontarkan kata-kata itu. Rasa bersalah menyelubungi dirinya.

25 Disember 2009

Danish telah meluahkan perasaan tidak puas hatinya kepadaku. Yes, I'm really deserve it because I never told him, why I am here, my feelings. Rasa pedih bila dia cakap macam tu. Dia langsung tak pernah tahu apa yang terjadi dalam hidup aku, selama aku bekerja kat sini. Datin Iza telah menghancurkan hidupku. Segalanya. Tetapi, aku tabah menghadapinya. Semuanya untuk keluarga aku.

Aku masih ada rasa sayang dan kasih pada Danish. Tapi, aku tak boleh bagi tahu dia. Biarlah dia anggap diri aku ini sudah tiada perasaan lagi padanya. Biarlah dia lupakan segalanya. Aku tak layak untuknya. Aku tak setaraf dia.

Aku cuma nak lihat dia bahagia. Aku tahu yang dia tak sama seperti Datin Iza, tapi dia tak boleh buat apa-apa. Dia terpaksa ikut semua kehendak Datin Iza. Aku faham perasaan dia. Tapi, pernah dia faham perasaan aku?

Danish, aku juga perlu berlakon dalam rumah ini. Aku berlakon depan keluargaku, depan semua orang. Kononnya, aku bahagia bekerja di sini.

Bahagiakah seseorang itu jika melakukan sesuatu pekerjaan atas dasar terpaksa? Bagi aku, ia sungguh memeritkan.

Maafkan aku, Danish. Aku tak boleh bagi kau tentang apa yang terjadi padaku. Aku percaya, suatu hari nanti, kebenaran akan terbongkar juga. Untuk menemukan kebenaran, kesabaran harus ditanam.

Ya Allah, sesungguhnya Kau Maha Memahami lagi Maha Mengetahui. Aku hanya bertawal padaMu, Ya Allah. Berikanlah yang terbaik untuknya.


Setiap patah perkataan yang dibaca, bagai peluru yang menembak tepat ke jantungnya dan membuatkan ia terhenti berdetak. Kesedihan terlihat nyata pada mukanya. Pembacaannya tetap diteruskan. Danish sanggup bersengkang mata semata-mata untuk menemui kebenaran.

Untuk mengetahuinya, ikuti cerita Diari Saksi Coretan seterusnya. Teruskan membaca! Ganbatte kudasai! =)

Bersambung...

No comments: