Sunday, April 18, 2010

Diari Saksi Coretan 28

" Abang Danish, selama ini Syifa percaya pada Abang Danish. Tapi apa yang abang dah buat pada Kak Syaza? Kenapa abanag biarkan Kak Syaza jadi macam ni?" Syifa menyambung kalamnya.

" Syifa, maafkan abang. Maafkan abang." Setitis air matanya jatuh lagi.

" Syifa, dahlah tu. Benda ni dah lepas dah." Aku cuba bersuara.

" Akak, benda ni memang dah lepas, tapi kesakitan yang akak alami tu belum terlepas," balasnya.

" Syaza, tolong maafkan Datin Iza." Datuk Rizal merayu.

" Datuk tak nak perkara ni sampai kes polis," sambungnya lagi. Aku terdiam.

" Papa, orang macam ni tak patut dimaafkan. Tak berhati perut!" Tegas Danish.

" Danish! Awak tak patut cakap pada Datin Iza macam tu. Walau seburuk mana pun dia, sehina mana pun dia, dia tetap mama awak." Aku cuba menasihatinya.

" Syaza, awak bela dia? Awak bela seseorang yang telah menyakiti awak?" soal Danish.

" Awak nak saya buat apa Danish? Nak pukul dia balik? Dengan keadaan badan saya yang macam ni? Saya tak layak, Danish. Saya tak layak untuk menghukum orang. Semua tu kerja Allah." Aku sudah mula berbicara. Semua kembali terdiam.

" Syaza, maafkan mama. Mama tak patut buat kamu macam ni. Walau mama dah dera kamu, pukul kamu, tapi kamu... kamu... Maafkan mama." Datin Iza mengenggam tanganku. Deras air matanya mengalir. Aku terkesima akan kata-kata yang dilontarkannya. Aku hanya berdiam diri. Tiada sepatah kata kubalas.

" Danish, tolong maafkan mama. Selama ni, mama pentingkan diri sendiri. Mama tak kenal hati budi orang. Mama hina! Danish, maafkan mama." Tangan Danish dipegang. Namun, Danish turut mendiamkan diri.

" Mama, dahlah. Jom kita balik." Datuk Rizal mengajak. Datin Iza tetap tidak ingin pulang selagi aku dan Danish tidak memaafkan perbuatannya itu. " Danish, Syaza. Tolong maafkan mama. Tolonh jangan sumbatkan mama dalam penjara. Mama janji, mama tak akan buat lagi." Datin Iza bersungguh-sungguh merayu. Aku tidak mampu mengeluarkan sepatan kata. Begitu juga dengan Danish.

Adakah Syaza dan Danish akan memaafkan Datin Iza atas perbuatan yang telah dia lakukan?
Untuk mengetahuinya, ikuti cerita Diari Saksi Coretan seterusnya. Teruskan membaca! Ganbatte kudasai! =)

Bersambung...

No comments: